Grapa cu discuri

Grapa cu discuri

Grapa Cu Discuri

Grapa cu discuri

Grapa cu discuri informatii

Tipuri de grape cu discuri:

-Grape in X

-Grape in V

-Grape cu discuri independente

-Grape tractate

-Grape transportate, montate sau purtate.

Pentru a nivela terenul agricol si a sparge brazda este cel mai usor de utilizat o grapa cu discuri. Un alt avantaj pentru care se folosesc grapele cu discuri este acela de a distruge buruienile si a le amesteca cu solul, formeaza un strat de aerar a solului si mentine un ingrasamant natural. Grapele cu discuri sunt de 2 feluri transportate sau purtate si tractate.

Aceste 2 tipuri de grape cu discuri se impart mai departe in grape in X si grape in V (pozitionarea cadrului metalic) iar dimensiunea lor difera datorita puterii tractorului.

Unelel modele de grape cu discuri au sistem hidraulic de transportare si pozitionare iar altele de tip mecanic. Majoritatea discurilor mari au roti pentru a fi mai usor de transportat pe campul de lucru, cele mici purtate pot avea sistem hidraulic pentru o mai usoara manevrare si au sistemul de prindere in 3 puncte.

Grapele cu dubla actiune sunt cele care au pe fata discuri zimtate si au un unghi de atac opus discurilor netezi de pe spate. Astfel solul care este aruncat de discurile zimtate din fata este aruncat mai apoi in directia inversa de discurile de pe spate. Se formeaza o amestecare si omogeniazare mai buna a solului. Acest tip de grape cu discuri sunt cele mai indicate pentru prelucararea solului in agricultura.

Discurile grapelor sunt facute dintr-un aliaj foarte rezistent la loviri si terenuri dure, au capacitatea de a se auto ascutire. Uneori se mai pot toci daca terenul nu a fost curatat de pietre inainte de prelucrare.

Dimensiunea discurilor difera la fiecare model in parte, majoritatea au un diametru de la 460mm pana la 660mm.

Cele mai multe grape au discurile pe un singur ax iar intre ele este o bobina de fonta.

Adancimea de prelucrare a solului difera de tipul grapei, de obicei se face o prelucrare de la 3 cm pana la 26 cm adancime. Adancimea de prelucrare este data de diametrul grapei si de greutatea acesteia. Unele grape folosesc greutati adaugatoare pentru o mai buna prelucrare.

Factori care duc la blocarea cu pamant intre discuri:

  1. Viteza prea mica a tractorului.
  2. Pamantul prea umed.
  3. Bandele sunt inclinate.
  4. Racletele nu sunt setate corect.